Skal du ha Høsttakkefest? Her har du forslag til 3-retters meny på Amerikansk vis!

23. november 2011

Dessert, Fugl, Kylling, Uncategorized

Høsttakkefest er for mange bedre kjent som Thanksgiving i USA. Dette er en av de store høytidene de feirer og er faktisk større enn julefeiringen for amerikanerne. Slik er det jo naturligvis ikke for nordmenn, men siden vi har adoptert andre tradisjoner som Helloween og Valentinsdagen, kan vi jo like så godt adoptere denne også. Mange synes det er litt flåsete å skulle amerikanisere alt mulig, og jeg er for såvidt enig i mye av det, men akkurat denne tradisjonen vil jeg gjerne ta med meg litt av inn i vårt hjem. For det å samle familie og nærmeste venner, lage mye god mat sammen, og å takke for det man faktisk har, er en kjempehyggelig ting å gjøre. Opprinnelsen for Thanksgiving er det slik jeg har skjønt det mange teorier om, men den offisielle høytidsdagen ble i alle fall innført av Abraham Lincoln i 1863, hvor alle statene feiret denne dagen samtidig, og som deretter har vært fast den fjerde torsdagen i november. Hensikten med denne feiringen er at man skal takke for høstens avlinger, og for de gavene man har fått, og dette har nok vært praktisert både i USA og i andre land lenge før Lincolns tid. Uansett historisk bakgrunn, synes jeg dette er en hyggelig tradisjon som vi har valgt å innføre på vårt vis. Det er unaturlig for oss å feire fire dager til ende, men en hyggelig middag med familie og eventuelt venner er på sin plass. Og hvorfor ikke ta en runde rundt bordet hvor man takker for alt det fine vi har?

Siden man tradisjonelt sett takket for det høstens avling har gitt, har det blitt tradisjon å bruke mye av de fruktene og grønnsakene som finnes på denne tiden av året, og i USA er stikkord som Tranebær, Søtpotet, gresskar, epler og pærer blandt de viktigste, og blir omformet til paier, kaker, terter, forskjellige sauser og middagsretter. Her har du en 3-retters meny som er laget på amerikansk vis, samt et forslag til passende kake til kaffen. 

Forrett: Gresskarsuppe med smak fra asia

En god og mektig suppe som passer fint å servere i en stor bolle som gjestene kan forsyne seg selv fra. Mange i USA bruker å servere denne i selve gresskaret, og det jo en litt morsom måte å servere suppen på også. I tillegg blir det mindre oppvask:)

Oppskriften finner du her.

Hovedrett: Vårkylling med søtpotetform, tranebærsaus og pære- og bringebærsalat.

Vårkylling er litt mindre enn vanlig kylling, men har litt mørere kjøtt. Man kan bruke samme fremgangsmåte på kylling, og kalkun som er den mest vanlige thanksgivingmiddagen, men vårkylling går naturligvis mye raskere. Man kan også fylle vårkyllingen som man ofte gjør med kalkun, men denne gangen gjorde jeg det veldig lettvindt og smørte den inn med hvitløk, salt og pepper før jeg stekte den. Det ble kjempegodt!

Oppskrift på hovedretten med tilbehør finner du under:

Til to store og en liten trenger du:

  • 500 g skrellede søtpoteter

    Søtpotetform toppet med nøtter og marshmallows

  • 1 ss romtemperert smør
  • 1/2 dl brunt sukker
  • 1/2 dl melk
  • 1 egg
  • 1/2 ts salt
  • (1/2 ts vaniljesukker hvis du vil)
  • olje til å smøre form

Topping til søtpotetform:

  • 50 g hakkede pecannøtter
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss smeltet smør
  • 0,25 g marshmallows

    Tranebærsaus er en av de vanligste tilbehørene i en Thanksgivingfeiring i USA

Tranebærsaus:

  • 2 dl tranebær
  • 1/2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 1 ss hakket pecannøtter
  • 1 ts muskattnøtt
  • 1 ts kanel
  • 2 ss rusiner

Pære- og Bringebærsalat + dressing:

Eple- og Bringebærsalat er kjempegodt til denne retten

  • 1 pære
  • 3 never feldsalat
  • 1 neve bringebær
  • 50 g bacon
  • litt høvlet parmesan
  • i neve pecannøtter
  • litt sort pepper

Dressing til salat:

  • 1 dl rømme
  • 1 ts balsamicodressing
  • 1/2 ss rødvinseddik
  • 1/2 ts dijonsennep
  • 1 ts sukker
  • 1 ss olivenolje
  • salt og pepper

Søtpotetform: Skjær søtpotetene i terninger og kok i vann til de er møre. Sil av vannet i et dørslag og ha potetene tilbake i kasserollen før du moser dem til en jevn og fin masse. Det bør ikke være noen klumper med potet igjen, og hvis potetene er kokt møre nok får du til dette bare ved hjelp av en stamper. Bland inn alle ingrediensene til en jevn masse. Smør en ildfast form med litt olje og hell potetblandingen i formen og fordel jevnt utover.

 Dryss en blanding av pecannøtter, brunt sukker og smør over formen. Vent med marshmallowsene. Stek formen på 200 °C i ca 20 minutter, før du tar den ut og legger på marshmallows. Stek formen i 10 minutter til. Marshmallowsene skal være gyllen og sprø, akkurat som de er stekt på bål:)

Tranebærsaus: Vask og rens bærene. Kok opp vann og sukker i en kjele til sukkeret er oppløst. Tilsett bærene og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett nøtter, krydder og rusiner og avkjøl i en skål på kjøkkenbenken. Sausen skal være litt tykk.

Vårkylling: Finhakk hvitløk og gni inn i vårkyllingen sammen med salt og pepper. Stek midt i ovnen på 180 °C i ca 40 minutter. Hvis du bruker kylling må du beregne litt lengre tid.

Eple- og Pæresalat + dressing: Vask salaten og bringebærene. Skjær tynne skiver med pære og bland i salaten sammen med bringebærene. Stek opp små biter bacon og avkjøl før du blander det i salaten. (Et enda raskere alternativ til bacon er små biter spekeskinke). Bland inn nøtter og høvle over litt parmesan. Bland alle dressingingrediensene og smak til med salt og pepper.

Dessert: Vaniljeis med lønnesirup, Valnøtter og sjokolade:

Vaniljeis passer året rundt og med sesongriktig topping passer denne fint på Thanksgiving. Valnøtter og lønnesirup brukes mye i USA, og sjokolade er vel sjelden feil. Da jeg serverte denne til min kjære her hjemme, ble han veldig positivt overrasket og mente at lønnesirupsmaken minner mye om en lys karamellsmak. Det er jeg helt enig i, derfor blir nok lønnseirup brukt mer som en enkel topping på is fremover. Oppskriften på denne sier seg nesten selv, man anretter tre kuler vaniljeis på et fat og topper med lønnesirup, hakket sjokolade og hakkede valnøtter. Enklere får du det ikke;)

Noe godt til kaffen?

Hvis du vil lage en kake til kaffen anbefaler jeg denne: God gammeldags eplekake!

Oppskriften finner du her.

Vel Bekomme, og god høsttakkefest!

Reklamer
, , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: