Shephard`s Pie – Gratinert Lammeform med Potetmos

5. oktober 2012

Farsemat, Lam, Middag, Nasjonalitet

Et veldig godt alternativ til norske tradisjonsretter som lapskaus og lammegryter

Shephard`s Pie, eller Gjeterens Pai er en tradisjonsrett fra Irland og selve navnet kommer av at retten er basert på kvernet lammekjøtt og gjeterne passet jo på sauene, derfor Shephards pie. Et gamlere ord på denne retten er Cottage Pie, og forskjellen er egentlig bare at sistnevnte er laget av andre typer kværnet kjøtt som for eksempel oksekjøtt. Denne retten minner om en gryterett bare at den er lagt i en ildfast form og toppet med potetmos. Den smaker fantastisk godt og passer ypperlig som høstmat:)

Til ca 3 personer / en liten form trenger du:

Knallgod høstmat:)

  • 400 g kvernet lammekjøtt
  • 1 gul løk, finhakket
  • 1 ss smør til steking
  • 1 liten neve frisk finhakket timian
  • 2 ss finhakket rosmarin
  • 2 gulerøtter i terninger
  • 1 purreløk i ringer
  • 1 ts pepper
  • 1,5 ts hvetemel
  • 3,5 dl kjøttkraft eller buljong
  • 1 ss worchestershiresaus
  • aspargesbønner til servering
  • saften fra 1/4 sitron

Potetmos:

  • 500 g skrellet potet i terninger
  • 25 g smør
  • 1 dl melk
  • salt og pepper
  • 1/2 ts malt muskat
  • 2 ss smeltet smør til pensling

Start med å vaske, skrelle og kutte grønnsaker. Ha kjøttet i en gryte sammen med smør og løk, og stek til kjøttet er gjennomstekt. Tilsett gulrot, purreløk, timian, rosmarin, worchestershiresaus og pepper. Rør inn melet og hell over kjøttkraften. La detet småputre på svak til middels varme til mye av vesken er kokt inn. Det tar ca 20 minutter.

Kok potetterningene møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe av. Mos potetene med en stamper og rør inn smør. Tilsett melk til passelig konsistens og smak til med salt, pepper og revet muskatt.

En enkel måte å lage topper av mos på.

Hell gryten i en ildfast form og klapp den ned slik at den blir jevn og fin i formen. Ha potetmos i en plastpose og klipp hull i ene hjørnet. Klem ut fine topper over hele formen og pensle de forsiktig med smeltet smør. Stek i ovnen på 180°C i ca 30 minutter til du ser at mosen er fin og gyllen på toppen.

Rett før servering steker du aspargesbønnene i litt olje og sitronsaft i en panne. Kvern over salt og pepper.

Server rykende varm shephards pie med aspargesbønner, og friske urter på toppen.

God Høst!

Advertisements
, , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: