Nellikflette med vaniljeglasur

10. desember 2011

Gjærbakst

Disse ble «oppfunnet» på Island når vi feiret min fars 60-årsdag. Etter å ha brukt litt lengre tid på matbutikken enn vanlig pga litt språktyding, og trodde jeg hadde funnet kardemomme, dro vi omsider til hytta vi bodde på. Det jeg trodde var kardemomme, skjønte vi var nellik da vi åpnet posen, og tenkte at da får vi gi det et forsøk. Det ble en stor suksess og smakte kjempegodt, og disse passer godt både på påskefjellet, i julen… og på Island:)

Til to fletter trenger du:

  • 75 g smeltet smør
  • 2 dl melk
  • 25 g gjær
  • 1/2 dl sukker
  • 1 klype salt
  • 2 ts malt nellik
  • 1 egg + 1 egg til pensling
  • ca 7 dl hvetemel

Fyll:

  • romtemperert smør
  • brunt sukker
  • vanlig strøsukker
  • kanel

Glasur:

  • 100g melis
  • 25 g romtemperert smør
  • 100g philadelphiaost
  • 2 ts vaniljesukker

Bland smeltet smør med melk til 37 °C og løs opp gjæren. Tilsett sukkeret og rør rundt. Ha alt det tørre (bare halvparten av melet) i en bolle og tilsett væsken og egget. Rør dette godt sammen og tilsett nok mel til at du får en jevn og smidig deig. Sett dette til forheving i bollen under plast i 45 minutter. Husk å sett frem smør slik at det blir romtemperert til du skal ha i fyllet.

Del deigen i to store deler (dette gir som sakt 2 fletter så lag de gjerne mindre om du vil). Kjevl ut rektangulære stykker på ca. 40 x 30 cm og smør romtemperert smør på halve langsiden. Strø over brunt sukker, sukker og kanel på smøret og brett over den andre halvdelen. Trykk det lett sammen. Skjær tre like lange remser på langs med deigen og tvinn hver remse. Flett de tre remsene sammen til en fin flette. Brett endene under slik at de skjules og legg fletten på en bakepapirkledd plate. Gjør det samme med den andre delen.

Etterhev i varmluftsovn på 50 °C i ca. 30 min, eller til ønsket størrelse. Skru opp ovnen til 225 °C og stek til de har fått en litt hard skorpe (ca. 7 min). Pensle med sammenvispet egg og sett inn i ovnen igjen i 2-3 minutter til fargen har blitt gyllen. Avkjøles på rist.

 

Bland sammen ingrediensene til glasuren og server.

Tips! Ved frysing av gjærbakst er det lurt å legge baksten i plast og legge de i fryseren mens det fortsatt er litt varme for å beholde saftigheten. Vent med glasuren til baksten skal spises.

Vel bekomme!

Reklamer
, , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: