Boeuf Bourguignon

25. februar 2012

Middag, Nasjonalitet, Okse

Ekte fransk bondegryte

Boeuf Bourguignon, eller Boeuf á la Bourguignonne som den egentlig heter, er en klassisk tradisjonell fransk husmansrett. Retten kommer, som navnet sier, fra Burgund og er derfor tradisjonelt basert på rødvin fra dette distriktet også. Gryten lages ved å kutte storfekjøtt i biter som brunes og kokes i rødvin til det er mørt, sammen med blant annet sjalottløk, gulerot, hvitløk og laurbærblad. Opprinnelig var det det kjøttet som ikke var mørt og godt fra før som ble brukt i slike gryter, de småkokte lenge for at kjøttet skulle bli mørere og lettere å tygge. I dag er det enkelt å få tak i mørt kjøtt i butikkene og tilberedningstiden kortes derfor noe ned, noe som er bra siden de færreste av oss har tid til å passe grytene i mange timer. Du bør likevel beregne ca. 2 timer til denne gryten, men den lager seg stort sett selv i ovnen så det krever ikke mye arbeid. Perfekt helge- og gjestemat!

Vi bestilte denne gryten da vi var i Paris tidligere i februar, og vi fikk da servert gryten med potetene i. Derfor har også min oppskrift gjort det enkelt og lagt alt i en gryte. Eneste tilbehøret er ferske baguetter, akkurat slik vi fikk det i Paris:)

Til 2 personer trenger du:

  • 400 g mørt renskåret oksekjøtt

    Ingredienser

  • 2 gulerøtter
  • 6 poteter (amandine eller ratte)
  • 5 sjalottløker
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ts timian
  • 2 laurbærblad
  • 1 hvitløksfedd
  • 2,5 dl rødvin (gjerne fra burgund)
  • 2 dl oksekraft
  • 50 g bacon
  • 150 g sjampinjong
  • salt og pepper
  • litt smør
  • frisk timian eller persille til pynt
  • fersk baguett

Sett ovnen på 150 °C. Kutt kjøttet i biter og brun det i smør på middels til sterk varme i gryten. Tilsett gulerotbiter og løk, og stek det litt sammen med kjøttet. Visp hvetemelet inn i rødvinen og tilsett i gryten. Tilsett kraften, finhakket hvitløk og timian. Stek i ovnen i 1,5 timer. Rør om av og til.

Når det er igjen ca 30 minutter av steketiden tilsetter du poteter i passe store biter. Hvis potetene er små, slik som ratte ofte er, trenger du ikke dele de.

Del soppen i skiver. Stek bacon i panne og legg til siden. Vask panne og stek soppen myk i litt smør og legg til side. Tilsett sopp og bacon i gryten rett før servering.

Hærlig fransk gryterett

Server rykende varm Boeuf Bourguignon med frisk timian eller persille og ferske baguetter.

Bon Appétit!

Advertisements
, , ,

2 kommentarer den “Boeuf Bourguignon”

  1. rookiecook Says:

    Skal det være lokk på gryta når den står inne i ovnen…??

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: