Denne pastatypen kommer fra Siena i Toscana og er en typisk pastavariant i regionen. Denne typen pasta fikk vi servert flere ganger da vi var der og giftet oss i september og var første gang jeg hadde hørt om denne typen pasta. Det som fasinerte meg med den er at den sÃ¥ veldig rustikk og hjemmelaget ut, det skal den ogsÃ¥ gjøre i følge kokken der nede. Pinci er bondekost som er kjapp og enkel Ã¥ lage, og lages ved Ã¥ rulle lange tynne «slanger» av pastadeigen. Den kan minne om macaronirør bare at den ikke er innhul. Dette er derfor en perfekt pastavariant Ã¥ lage sammen med barna dine for det er slik de lager den den skal være; litt ujevn og asymetrisk, og full av glede og kjærlighet:)
Da vi var i Toscana var pincipasta en av rettene pÃ¥ Toscansk aften pÃ¥ fredagen, da fikk vi servert tre forskjellige sauser til som var brødsaus, litt spicy tomatsaus, og en ost- og soppsaus. Jeg har naturligvis blitt inspirert av dette og har frøvd meg pÃ¥ to sausvarianter. Pincipasta serveres ofte med disse typiske sausene fra regionen, og gjerne sammen med en ragu av villsvin, hare eller and. Her fÃ¥r du oppskriften pÃ¥ en soppsaus og en spicy tomatsaus med svineragu. Siden villsvin er dyrere i norge enn i Toscana ble det her brukt vanlig svinekjøttdeig – dette skal jo være rimelig bondekost.
Slik lager du Pincipasta:
Pastadeig: (2-3 personer)
- 200 – 300 g durumhvetemel (du kan bruke vanlig hvetemel ogsÃ¥)
- 2 egg
- 3 ss olivenolje
- en klype salt
- bakepapir
Ha mel og salt i en bolle og lag et stort hull i midten med fingeren din. Kakk to egg opp i midten og tilsett olje. Bruk en gaffel og visp inn litt og litt av melet til du har en fin og gul deig. Brukt god tid pÃ¥ Ã¥ elte og forme deigen. Legg den i plast og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter. Den kan fint stÃ¥ et par – tre dager i kjøleskapet sÃ¥ har du fersk pastadeig klart til utforming nÃ¥r du kommer hjem.
Rull passe lange slanger av pastadeigen, gjerne sammen med hele familien for dette er jo gøy for alle. Pass pÃ¥ at alle er ca like tykke – jeg anbefaler ca 4 cm tykke for de utvider seg nÃ¥r de kokes. Kok opp rikelig med lettsaltet vann med olivenolje. NÃ¥r sausene er klare legges pinciene i vannet og kokes i ca 5 minutter til de er al dente. Hell av vannet og vend inn olivenolje. Server med sausene nedenfor.
Hvis du lager begge sausene rekker mengdene nedenfor til ca 2-3 personer.
Aglione – krydret tomatsaus med hvitløk og svineragù:
- 200 g svinekjøttdeig
- 400 g hakkede tomater
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1/2 rød chilli (kan sløyfes eller serveres ved siden av hvis det er små barn som skal spise den)
- 2 ss olivenolje
- frisk basilikum
- salt og pepper
- evt. parmesan
Stek svinekjøttdeigen og ha den i en kjøkkenmaskin. Kjør til kjøttet er finkornet. Tilsett hakkede tomater, hvitløk, chilli og olje og kjør til en jevn saus. Varm opp sausen i en kjele og smak til med salt og pepper. Server sausen til pinchpasta og topp med basilikum og eventuelt parmesan.
Boscaiola – Soppsaus med fløte:
- 125 g champinjong i tynne skiver
- 1 dl fløte
- 1 ss smør
- 2 ss olivenolje
- salt og pepper
- frisk persille
Smelt smør og olje og stek soppen i dette. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Server sausen til pincipasta med frisk persille på toppen. Om det er vanlig å servere persille til denne sausen er jeg ikke sikker på, vi fikk ikke det da vi var der, men det smaker veldig godt og jeg liker som dere vet å ha noen grønt og innbydende på fatet;)
Så var det bare å sette i gang med pastaverksted for hele familien og to sausen som passer kjempegod til.
Vel bekomme!
2. oktober 2012
Nasjonalitet, Pasta