Pinci Pasta – Inviter familien pÃ¥ Pastaverksted med tradisjoner fra Toscana

2. oktober 2012

Nasjonalitet, Pasta

Denne pastatypen kommer fra Siena i Toscana og er en typisk pastavariant i regionen. Denne typen pasta fikk vi servert flere ganger da vi var der og giftet oss i september og var første gang jeg hadde hørt om denne typen pasta. Det som fasinerte meg med den er at den sÃ¥ veldig rustikk og hjemmelaget ut, det skal den ogsÃ¥ gjøre i følge kokken der nede. Pinci er bondekost som er kjapp og enkel Ã¥ lage, og lages ved Ã¥ rulle lange tynne «slanger» av pastadeigen. Den kan minne om macaronirør bare at den ikke er innhul. Dette er derfor en perfekt pastavariant Ã¥ lage sammen med barna dine for det er slik de lager den den skal være; litt ujevn og asymetrisk, og full av glede og kjærlighet:)

Da vi var i Toscana var pincipasta en av rettene pÃ¥ Toscansk aften pÃ¥ fredagen, da fikk vi servert tre forskjellige sauser til som var brødsaus, litt spicy tomatsaus, og en ost- og soppsaus. Jeg har naturligvis blitt inspirert av dette og har frøvd meg pÃ¥ to sausvarianter. Pincipasta serveres ofte med disse typiske sausene fra regionen, og gjerne sammen med en ragu av villsvin, hare eller and. Her fÃ¥r du oppskriften pÃ¥ en soppsaus og en spicy tomatsaus med svineragu. Siden villsvin er dyrere i norge enn i Toscana ble det her brukt vanlig svinekjøttdeig – dette skal jo være rimelig bondekost.

Slik lager du Pincipasta:

Sett familien i sving, de kommer til å synes det er kjempegøy!

Pastadeig: (2-3 personer)

  • 200 – 300 g durumhvetemel (du kan bruke vanlig hvetemel ogsÃ¥)
  • 2 egg
  • 3 ss olivenolje
  • en klype salt
  • bakepapir

Ha mel og salt i en bolle og lag et stort hull i midten med fingeren din. Kakk to egg opp i midten og tilsett olje. Bruk en gaffel og visp inn litt og litt av melet til du har en fin og gul deig. Brukt god tid pÃ¥ Ã¥ elte og forme deigen. Legg den i plast og legg den i kjøleskapet i ca 30 minutter. Den kan fint stÃ¥ et par – tre dager i kjøleskapet sÃ¥ har du fersk pastadeig klart til utforming nÃ¥r du kommer hjem.

Legg de på melet bakepapir for å unngå klebing

Rull passe lange slanger av pastadeigen, gjerne sammen med hele familien for dette er jo gøy for alle. Pass pÃ¥ at alle er ca like tykke – jeg anbefaler ca 4 cm tykke for de utvider seg nÃ¥r de kokes. Kok opp rikelig med lettsaltet vann med olivenolje. NÃ¥r sausene er klare legges pinciene i vannet og kokes i ca 5 minutter til de er al dente. Hell av vannet og vend inn olivenolje. Server med sausene nedenfor.

Hvis du lager begge sausene rekker mengdene nedenfor til ca 2-3 personer.

Aglione – krydret tomatsaus med hvitløk og svineragù:

  • 200 g svinekjøttdeig
  • 400 g hakkede tomater
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 rød chilli (kan sløyfes eller serveres ved siden av hvis det er smÃ¥ barn som skal spise den)
  • 2 ss olivenolje
  • frisk basilikum
  • salt og pepper
  • evt. parmesan

Stek svinekjøttdeigen og ha den i en kjøkkenmaskin. Kjør til kjøttet er finkornet. Tilsett hakkede tomater, hvitløk, chilli og olje og kjør til en jevn saus. Varm opp sausen i en kjele og smak til med salt og pepper. Server sausen til pinchpasta og topp med basilikum og eventuelt parmesan.

Boscaiola – Soppsaus med fløte:

  • 125 g champinjong i tynne skiver
  • 1 dl fløte
  • 1 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • salt og pepper
  • frisk persille

Smelt smør og olje og stek soppen i dette. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Server sausen til pincipasta med frisk persille på toppen. Om det er vanlig å servere persille til denne sausen er jeg ikke sikker på, vi fikk ikke det da vi var der, men det smaker veldig godt og jeg liker som dere vet å ha noen grønt og innbydende på fatet;)

Så var det bare å sette i gang med pastaverksted for hele familien og to sausen som passer kjempegod til.

Vel bekomme!

, , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: