Knertenkringle til Barnebursdagen

13. august 2012

Kaker og Søtsaker

Hurra for Mali og Knerten:)

Denne kringlen er en garantert vinner hos både store og små. Den ble laget til feiringen av Mali sin 3-årsdag på Hvasser i sommer. Hun har blitt veldig glad i knertenfilmene så disse har hele familien sett opptil flere ganger den siste tiden. Derfor passet det fint med en kringle utformet som knerten, dog en ganske så tykk utgave av ham;) Jeg valgte å fylle den med kanel og brunt sukker for at den skulle ligne litt mer på en trepinne. Denne smaker derfor som vanlige kanelsnurrer, men du kan jo fylle den med favorittfyllet til bursdagsbarnet om du heller vil det:)

Til en kringle trenger du ca:

  • 30 g smeltet smør
  • 1,25 dl melk
  • 25 g gjær
  • 1/2 dl sukker
  • 1 klype salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • ca 3,5 dl hvetemel
  • evt. nugatti og lakris til pynt
  • egg til pensling

Fyll:

  • romtemperert smør
  • brunt sukker
  • vanlig sukker
  • kanel

Bland smeltet smør med melk til fingertemperatur og rør inn gjæren til den er oppløst. Hell oppi sukkeret i væsken og rør rundt. Ha alt det tørre (bare halvparten av melet) i en bolle og tilsett væsken og egget. Rør dette godt sammen og tilsett nok mel til at du får en jevn og smidig deig. Sett dette til forheving i bollen under plast i 45 minutter. Husk å sett frem smør slik at det blir romtemperert til du skal ha i fyllet.

Legg deigen på benkeplaten og kna lett. Kjevle den til et rektangulært stykke på ca 50 x 30 cm. Smør på romtemperert smør, dryss over brunt og hvitt sukker og kanel. Rull sammen fra langsiden til en lang pølse. Skjær av en ca 10 cm lang del av pølsen til hode og legg til side. Lag et snitt midt langs pølsen nederst og brett utslik at du former to bein. Knerten har en kløft (eller tå om du vil) på sitt høyre ben så her kan du snitte litt i deigen for å få det til å ligne mer. Lag et snitt i andre delen av pølsen også og brett utover til armer. Lag et snitt ytterst i hver hånd. Ta den delen du skal bruke til hode og plasser på kringlen.

La kringlen heve under plast i ca 30 minutter.

Skru ovnen opp på 225 °C og stek i ca. 8 – 10 min. til den har fått en fin skorpe. Ta ut skringlen og pensle med egg før du setter den inn i 3-4 min til den har blitt gyllen. Følg med siden steketid kan variere fra ovn til ovn. Jeg bruker varmluftsfunksjon.

Legg et par skjeer nugatti i en sprøytepose og form hår, munn og øyne. Jeg skjærte av litt i toppen på hodet til knerten for å få set til å ligne mer en avbrukket kvist:) Lag nese med lakris (type heksehyl)

God bursdagsfeiring:)

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kvikklunsjkake med Non-Stop til 3-årsdagen | MariannMat - 24. august 2012

    […] du vil se flere bursdagstips kan du ta en titt på Knertenkringlen eller Tropiske […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: