I høst (2011) startet jeg «prosjekt surdeigsbrød» for Ã¥ eksperimentere meg frem til det beste surdeigsbrødet. Planen var Ã¥ lage fire forskjellige brød basert pÃ¥ surdeig som familien vÃ¥r skulle smake, evaluere og vurdere for Ã¥ finne det brødet med den beste smaken. Vi endte opp med fem brød siden bonusbrødet «yogurtbrød med surdeig» ogsÃ¥ fallt godt i smak. Andre faktorer som grovhet og holdbarhet har ogsÃ¥ vært viktige i vurderingen. Første bakerunde var som sagt i høst og vi har bakt brødene to til tre ganger siden den gang siden det er vanskelig Ã¥ huske smakene etter bare en gang.
Den erfaringen jeg har gjort meg ved baking med surdeig er at surdeigsstarteren min, som jeg har oppbevart i kjøleskapet siden den ble laget i oktober, har bare blitt bedre og bedre Ã¥ bake med. Jeg har nÃ¥ en surdeig som gir meg kjempegode surdeigsbrød med svært god heveevne i løpet av ca 9 – 10 timer totalt. Jeg setter altsÃ¥ den første deigen pÃ¥ morgenen, elter i sekstiden, hever en time og har nystekte surdeigsbrød til kvelds. Dette er selvfølgelig varierende fra surdeig til surdeig, men jeg ble overrasket over at man kunne fÃ¥ surdeigsbrød sÃ¥ kjapt ut fra det jeg har lest om surdeig. Surdeigsstarteren har jeg brukt jevnlig, med en pause hvor en fikk lite «tilsyn» i desember, men den holder seg like fint bare den blir «matet» innimellom. Det har i tillegg blitt mindre surdeigssmak pÃ¥ brødene enn det var den første runden sÃ¥ hos oss har det blitt mer populært, rent smaksmessig, med surdeigsbrød. Selv om det selvfølgelig er mer praktisk Ã¥ lage de kjappe variantene med vanlig gjær i hverdagen.
Men til saken! Her er de fem surdeigsbrødene med kort beskrivelse og vurdering. Vurderingen er hovedsaklig basert på smak, men grovhet og holdbarhet teller også inn.
Trykk på bildet eller linken for å komme til oppskriften.
1. Plass – delt mellom Havrebrød og Firkornsbrød
Valget mellom disse to ble sÃ¥ vanskelig at de fÃ¥r delt førsteplass. Begge smaker kjempegodt og holder seg 2-3 dager i brødboksen før de blir litt tørre. Smaksmessig er Havrebrødet et lite steg foran, men har bare 3/4 grovhet. Firkornbrødet er godt men ikke like rikt pÃ¥ smak som Havrebrødet, men til gjengjeld er det sunnere med de fire viktigste kornsortene og at det er helgrovt. Denne avveiningen mellom smak og sunnhet førte til at de fikk delt førsteplass, og anbefales pÃ¥ det sterkeste for et godt og sunt hverdagsbrød.   2. Plass – Yoghurtbrød
Yogurtbrødet startet som et bonusbrød som egentlig ikke var med i prosjektet, og endte opp pÃ¥ 2. plass pÃ¥ grunn av god smak og full grovhet. Det holder seg ogsÃ¥ fint i 2 dager i brødboksen. Et fullverdig og godt hverdagsbrød som egner seg til bÃ¥de matpakke og frokost.        3. Plass – Solsikkebrød
Dette er ogsÃ¥ et kjempegodt brød med god holdbarhet. Hvis man utelukkende skulle vurdert pÃ¥ smak ville dette brødet vært pÃ¥ første eller andreplass, og grunnen til at det fÃ¥r en tredjeplass er fordi det bare er halvgrovt. Solsikkebrødet anbefales som helgebrød!        4. Plass – Eltefritt Rugbrød
Dette eltefrie rugbrødet er også veldig godt, det er helgrovt og er det helt klart saftigste brødet blandt kandidatene. Fordelen med dette er naturligvis at man slipper å elte, men det er ikke det vi skulle vurdere på denne gangen. Smaksmessig er det godt, men litt kjedeligere enn de andre brødene. God holdbarhet og helgrovt. Anbefales som et sunt hverdagsbrød som tar kortere tid og gir mindre oppvask enn de andre surdeigsbrødene.  Jeg håper du har fått inspirasjon tilk å prøve å lage surdeigsbrød. Hvis du ikke har en surdeigsstarter kan du lære å lage din egen her. God Baking!
30. januar 2012
Diverse, Gjærbakst