Melkefri meny: 1.Asparges og skinke 2.Biff med Potetmos, Grønnsaker og Rødvinssjy 3.Sjokolademousse

15. november 2011

Dessert, Middag, Okse

Dette er en meny basert på melkefrie produkter. I helgen hadde vi besøk av en venninne fra England som er allergisk mot melkeprodukter og da måtte naturligvis menyen tilpasses deretter. Før denne helgen hadde jeg ikke noe forhold til melkeintorleranse. Det første jeg tenkte var at det er utrolig mye man IKKE kan spise, og at det kunne bli vanskelig å lage en god meny uten smør, fløte, creme fraishe og andre produkter jeg bruker mye. Men etter å ha googlet litt og tatt en titt i butikkhyllene skjønte jeg raskt at det finnes mange gode substitutter både til de produktene jeg har nevnt ovenfor og andre ting som for eksempel melkefri sjokolade som jeg baserte desserten på. Denne retten kan naturligvis lages med fløte i potetmosen også, men her har jeg altså brukt soyamelk og melkefritt smør. Så hvis du skal ha gjester hvor du må ta hensyn til melkeintoleranse, eller om du er allergisk selv, er dette et forslag til en treretters meny som er både kjempegod og melkefri.

Forrett: Asparges med Parmaskinke og Hollandaisesaus

Her er sausen laget på smør uten melk.

For oppskrift se her.

Hovedrett: Biff med potetmos, søte rofrukter og rødvinssjy

Til 5 personer trenger du:

  • 800 g biff (på bildet: mørbradbiff)
  • frisk rosmarin til pynt

Søte rotfrukter:

  • 2 gulerøtter i tynne pinner
  • 100 g kålrot i tynne pinner
  • rosenkål
  • 25 g smør
  • litt frisk rosmarin
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper

Potetmos:

  • 10 skrelte poteter i terninger
  • 1 – 2 dl soyamelk
  • 2 ss smør uten melk
  • salt og pepper

Rødvinssjy:

  • 4 dl rødvin
  • 3 dl vann
  • 1 terning hønsebuljong
  • 3 ts maizenna
  • 2 ss smør uten melk
  • salt og pepper

Kok potetterningene møre og sil av vannet. Mos med en moser og tilsett smør og soyamelk til passende konsistens. Smak til med salt og pepper.

Stek biffen på høy varme i litt smør på alle sider før du setter den i ovnen på 125 °C til den har en kjernetemperatur på 60 °C for medium stekt. La biffen hvile i 10 minuter før du skjærer i den. Ta den for eksempel ut før dere spiser forretten.

Stek gulrot og kålrot i smør og tilsett de andre ingrediensene til grønnsakene er passe møre. Kok opp vann og legg i rosenkål. Kok i 2-3 minutter eller til de er møre.

Lag sausen ved å ha rødvin, vann og buljongterningen i en kjele og la det småputre i ca 10 minutter. Jevn sjyen med maizenna og smak til med smør, salt og pepper.

Server biff med potetmos, søte rotfrukter og rødvinssjy, og pynt med en kvast rosmarin.

Dessert: Sjokolademousse

Denne desserten er basert på melkefri sjokolade og ble kjempegod.

Oppskriften finner du her.

Håper denne menyen er til glede og inspirasjon for mange som må ta hensyn til melkeintoleranse.

Vel bekomme!

Advertisements
, , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: