Pepperbiff med Pomme Noisette, Bearnaisesaus og ovnsbakte Tomater

7. november 2011

Okse, Sauser, Uncategorized

En klassiker til ære for min kjære kommende mann! Kombinasjonen av en god og saftig biff, pomme noisette og bearnaisesaus går rett hjem hos de fleste menn, så dette kvalifiseres til et skikkelig herremåltid:) Jeg liker godt denne kombinasjonen selv også, og selv om retten er både mektig og ikke akkurat mager, må man unne seg mat som dette innimellom.

Potetene burde jeg strengt tatt ha puttet i frityrkokeren, men jeg droppet det denne gangen. Vi er «velsignet» med en brannalarm som sier ifra i tide og utide, og jeg tror den hadde sagt ifra mer enn én gang om jeg begynte med frityrkokeren. Resultatet ble bra likevel, de ble sprø utenpå og myk inni, men får naturligvis ikke den gode frityrsmaken vi kjenner fra de vi kjøper i butikken. Til gjengjeld er disse da hakket sunnere. Kanskje prøver jeg meg på frityrkokeren neste gang, så får bare naboene holde ut om det blir litt uling.

Til to store og en liten trenger du:

  • 350 g biff
  • 4-5 ss flerfarger pepper
  • 1 egg
  • 2 never brokkoli
  • 3 tomater
  • 1 stor neve revet hvitost
  • litt tørket oregani
  • salt og pepper

Pomme Noisette:

  • 450 g poteter
  • 2 ss smør
  • ca. 1 /2 dl matfløte
  • salt og pepper

Bearnaisesaus:

  • 2 sjalottløk
  • 5 ss hvitvinseddik
  • 4 ss vann
  • 4 ts tørket estragon
  • 3 eggeplommer
  • 175 g usaltet smør
  • salt

Du kan godt varme tomatene samtidig

    Skrell og kutt potetene i små biter og kok de til de blir møre. Sil av vannet i et dørslag, mos med en potetmoser og rør inn smør til det har smeltet. Tilsett en passe mengde matfløte til du får en seig og litt tykk konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper. Rull små baller av potetmosen i hendene dine og legg de på et stekebrett. Stek potetene i ovnen på 220 °C, mens du med jevne mellomrom rister på stekebrettet slik at potetballene flytter seg. Stek til de har fått en gyllen og litt sprø overflate.
 
 

Bak i ovn til osten er gyllen

 
Kutt tomatene i to midt på og sett de i en ildfast form som på bildet. Strø revet ost, oregano og salt og pepper over. Bak de i ovnen på 220 °C på nederste rille. Flytt de øverst til slutt for å få en gyllen farge. Beregn ca 15 minutter.
 
 
 
 
 
 

Bearnéssaus

Bearnaisesausen lager du ved å kutte sjalottløken i små biter og koke på svak varme sammen med hvitvinseddik, vann og estragon. Hvis du bruker frisk estragon kan du tilsette urtene mot slutten. Sil blandingen når den har småkokt i 5 minutter. Smelt smør og hell det over i en liten skål. La smøret hvile uten at temperaturen synker for mye, men til at det hvite i smøret har sunket til bunnen.Bland eddikkblandingen og eggeplommer. Sett blandingen i vannbad og tilsett smøret litt etter litt mens du pisker raskt. Prøv å unngå at det hvite i bunnen av smørskålen blir med. Pisk til sausen har tyknet litt.  Smak til med salt.

 

Bruk rikelig med pepper

 
Vend biffen i sammenvispet egg på begge sider og vend den deretter i pepperblandingen. Hvis du bruker hele pepperkorn hakker du dem opp før du vender biffen i det. Stek biffen på høy varme i rikelig med smør. For medium stekt biff steker du den til det kommer blod opp på den ene siden, snur den og steker den til det kommer blod opp på den stekte siden. For en godt stekt biff kan du steke den raskt på begge sider på høy varme for så å skru ned varmen og steke den i 5-6 minutter på hver side. Dette varierer med tykkelsen på biffen. La biffen hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den. 
 
Når maten begynner å bli klar koker du opp brokkoli i lettsaltet vann med litt smør i. Sil av vannet når de er ferdig. 
 
Server pepperbiff, med pomme noisette, bearnaisesaus, ovnsbakte tomater og brokkoli, og server gjerne en god og fyldig rødvin til.
Vel Bekomme! 
, , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: