Firkornbrød med Surdeig – helgrovt

5. november 2011

Gjærbakst

Her kommer det fjerde brødet i surdeigsprosjektet. Jeg er på jakt etter det ultimate hverdagsbrødet som er både sunt, godt, helgrovt og som holder seg ferskt i noen dager, og dette brødet står til kravene. Dette brødet inneholder våre fire viktigste kornsorter i tillegg til en god porsjon linfrø. Derfor et dette både sunt og smaksrikt.

Utfordringen er å lage et helgrovt brød som hever godt og blir luftig. Ved å bruke sammalt fint mel er dette lettere enn om man bruker sammalt grovt, og jeg synes også det er lettere å få grove brød til å heve med surdeig enn med vanlig gjær. For mer informasjon om hvordan du lager surdeigstarter kan du ta en titt her.

Til ett brød trenger du:

Dag 1:

  • 250 g surdeigstarter
  • 4 dl lunkent vann
  • 150 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete fin
  • 100 g sammalt rug grov

Bland 250 gram av surdeigstarteren din med lunkent vann. (Jeg måtte bruke hele surdeigstarteren min denne gangen siden jeg kun hadde 250 g. Derfor blandet jeg hele surdeigstarteren med ca. like deler vann og mel. Jeg valgte da hvete og rug som egner seg best til å utvikle flere surdeigsbakterier.) Hell vannet med surdeigstarteren i alt det tørre og rør godt sammen. La heve under plast i 10-12 timer til du ser at deigen bobler og «lever».

Deigen du nå har er i utgangspunktet en stor porsjon surdeigstarter så hvis du har brukt all surdeigstarteren din, som jeg gjorde kan du ta av halvparten av surdeigen i et rent syltetøyglass og sett i kjøleskapet til neste gang du skal bake. Hvis du ikke behøver dette kan du lage to brød av denne surdeigen. Husk da i så fall å dobble mengdene i oppskriften for dag 2 under.

Dag 2:

  • 100 g byggmel
  • 100 g havremel
  • 1 ss sirup
  • 25 g linfrø
  • 1 dl lunkent vann
  • 150-200 g hvetemel til elting

Bland inn linfrø og sirup før du rører inn rug og havre. Juster med hvetemel til du har en god og jevn deig. Elt godt. Legg brødet i en smurt brødform og glatt overflaten med baksiden av en skje og litt lunkent vann. Snitt brødet med en skarp kniv på langs og dryss linfrø over. Etterhev i 1-2 timer under plast. Stek på nederste rille i 45 minutter på 180°C. Det skal komme en hul lyd når du dunker brødet på undersiden hvis det er ferdig stekt.

Vel Bekomme!

Tips! Dette brødet smaker fantastisk med hjemmelaget eplemos.

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

    […] de blir litt tørre. Smaksmessig er Havrebrødet et lite steg foran, men har bare 3/4 grovhet. Firkornbrødet er godt men ikke like rikt på smak som Havrebrødet, men til gjengjeld er det sunnere med de […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: