Havrebrød med Surdeig – 3/4 grovt

4. november 2011

Gjærbakst, Uncategorized

Dette er et kjempegodt og sunt hverdagsbrød og kommer inn som brød nummer tre i surdeigsprosjektet. Jeg har eksperimentert meg frem til denne blandingen som gir trekvart grovt brød på brødskalaen, og ble veldig fornøyd med resultatet. Havre er kjent for ikke ha den beste bakeevnen, men ved å kombinere havren med hvetemel som er kjent for sin særdeles gode bakeevne, blir dette brødet fint og luftig. Havre setter en veldig god smak på bakst, og mange bruker havre i blant annet pannekaker for å få en litt mer spennende smak. Havremelet har mye fiber og umettet fett, derfor er dette både et sunt , godt  og mettende brød. Så sett i gang og bak, og gled deg over en kjempegod matpakke i dagene som kommer.

Hvis du vil lese mer om hvordan du lager og oppbevarer surdeig kan du se her. Jeg skriver dag 1 og dag 2 under, men jeg har funnet ut at det går fint å lage surdeigsbrød på en dag. Jeg setter da deigen for «dag 1» tidlig på morgenen, og fortsetter på daig for «dag 2» etter middag sånn i 17 tiden. Da rekker brødet å etterheve, steke og avkjøles før sengetid.

Til ett brød trenger du:

Dag 1:

  • 4 dl lunkent vann
  • 200 g surdeigstarter
  • 200 g hvetemel
  • 200 g havremel
  • 1 ts salt

Ta av 200 g av surdeigstarteren din. (Mat resten med like deler lunkent vann og hvetemel/rugmel og rør godt før du setter den i kjøleskapet til neste gang du skal bake.) Bland 200 g surdeig med lunkent vann og tilsett i alt det tørre. Rør godt og la stå i 10-12 timer, eller til du ser at røren bobler og «lever».

Dag 2:

    • 200 g havremel
    • 150 g hvetemel
    • 2 ss sirup
    • havregryn til pynt

    Bland inn ingrediensene for dag 2 (rør inn sirup først) og elt godt. Juster med mer hvetemel hvis nødvendig. Det er viktig å elte deigen godt slik at den ikke hever utover kanten i brødformen. Form deigen til et brød og legg den i en smurt brødform. Bruk baksiden av en skje og glatt overflaten med litt lunkent vann. Bruk en skarp kniv og snitt rutemønster i brødet. Strø havregryn over til pynt. Klapp grynene forsiktig ned i brødet så de ikke drysser av etter steking. Etterhev i 1-2 timer til brødet har hevet til ønsket størrelse.

Sett stekeovnen på 180 °C og stek brødet på nederste rille i 45 minutter. Det skal komme en hul lyd når du dunker brødet på undersiden.

, , , ,

2 kommentarer den “Havrebrød med Surdeig – 3/4 grovt”

  1. Rut Kristin Simonnes Says:

    Hei!
    Står nå et nystekt, duftende havrebrød på kjøkkenbenken, som jeg gleder meg til å smake på. Lurer på hvordan du gjør det når du steker mer enn ett brød, holder det med en porsjon surdeigstarter, eller dobbler du som med resten av ingrediensene?
    Rut

    Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Det beste Surdeigsbrødet! | MariannMat - 30. januar 2012

    […] smaker kjempegodt og holder seg 2-3 dager i brødboksen før de blir litt tørre. Smaksmessig er Havrebrødet et lite steg foran, men har bare 3/4 grovhet. Firkornbrødet er godt men ikke like rikt på […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: