Byggbrød med helkorn – halvgrovt

4. oktober 2011

Gjærbakst

Dette er et halvgrovt brød som passer fint både på frokostbordet og som tilbehør til middagen. De bløtlagte byggkornene har trekt til seg mye veske og holder brødet mykt og saftig. Bak flere brød avgangen og legg i fryseren så har du hjemmelaget brød hele uken. Det er jo mye bedre en kjøpebrød:)

Til to brød trenger du:

(mine brødformer er ca 30 x 10 cm.)

Startdeig:

  • 200 g hele byggryn
  • 100 g fiberbyggmel
  • 100 g byggmel
  • 50 g hvetekim
  • 5 dl lunkent vann

Tilsettes i startdeig:

  • 3 dl lunkent vann
  • 1 dl lunken melk
  • 1 pakke gjær
  • 2 ts salt
  • 50 g sesamfrø
  • ca. 1 kg hvetemel

Bland alle ingrediensene i startdeigen og la det stå lunt på kjøkkenbenken i ca. 1 time.

Rør ut gjæren i melk og vann, og hell vesken i startdeigen. Arbeid inn hvetemel og sesamfrø til du får en myk og smidig deig. Det er viktig å bruke god tid på eltingen, for hånd må du beregne minst 10 minutter. La deigen stå lunt, under plast til heving i ca. 1 time.

Del deigen i to og form dem som to brød. Legg dem i to smurte brødformer og etterhev i ca. 30 minutter. Du kan godt etterheve i ovnen på litt under 50 °C. Skru opp temperaturen og stek i 40 minutter på 200 °C. Avkjøles på rist. Hvis du skal fryse brødene kan det være lurt å legge dem i fryseren i fryseposer mens de fortsatt er litt lunkne for da holder de ekstra godt på fuktigheten.

Prøv nystekt Byggbrød med hjemmelaget eplemos.

Vel bekomme!

Advertisements
, ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: